Recipe: Perfect Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki

Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki. Makowiec - ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok.

Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki Wyjąć ciasto z lodówki i od razu, nie czekając aż ciasto się ociepli, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powygniatać pozbywając się pęcherzy powietrza. Przepyszne, puszyste, drożdżowe ciasto, które pokochacie. You can cook Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki using 19 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki

  1. It's of Ciasto:.
  2. Prepare 1 kg. of mąki.
  3. You need 50 g. of drożdży.
  4. Prepare 3 of jajka.
  5. Prepare 3 of żółtka (białka zostawić do masy makowej).
  6. It's 1 szklanka of cukru.
  7. It's 1/2 szklanki of kwaśnej śmietany.
  8. Prepare 3/4 szklanki of mleka.
  9. Prepare 1 kostka of margaryny.
  10. Prepare of Masa makowa:.
  11. It's 400 g. of maku.
  12. Prepare 50 g. of masła.
  13. It's 100 g. of mieszanki bakaliowej.
  14. Prepare 2 łyżki of rodzynek.
  15. Prepare 2 łyżki of skórki pomarańczowej kandyzowanej.
  16. Prepare 5 łyżek of płatków migdałów.
  17. It's 4 łyżki of miodu.
  18. It's 4 łyżki of cukru.
  19. You need 1 łyżeczka of naturalnego ekstraktu migdałowego.

Można z niego robić zarówno strucle jak i słodkie bułeczki. Jak widzicie na zdjęciu, wieniec nie jest napakowany orzechami jak tradycyjny makowiec. Chcę przygotowac ciasto wieczorem, (wstawic do lodówki na I. wyrastanie? ) Ciasto:Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem pudrem i solą, dodaję masło, ucieram między palcami do czasu otrzymania kruszonki. Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia.

Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki step by step

  1. Mak zalać wrzątkiem. Odstawić na 3-4 godziny, pod przykryciem. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć. Mak przełożyć do miski, dodać roztopione i przestudzone masło, oraz resztę składników. Mieszankę bakaliową, posiekać nożem przed dodaniem do maku. Wszystko wymieszać..
  2. Ciasto. Drożdże wkruszyć do śmietany. Wymieszać. Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże że śmietaną, ubite jajka z cukrem i mleko. Wymieszać. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę. Wyrobić mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja przeważnie robię wieczorem i zostawiam w lodówce na noc..
  3. Po wyjęciu z lodówki, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na trzy lub cztery części. Ja zrobiłam trzy długie makowce :) Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć cześć maku, zostawiając wolne brzegi. Następnie zawinąć w roladę..
  4. Każdą roladę, zawinąć zawinąć dwa razy w papier do pieczenia. Ułożyć obok siebie na blaszce od piekarnika, zostawiając niewielkie odstępy..
  5. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wystudzeniu polukrować. Dwie rolady zrobiłam ze zwykłym lukrem, a trzecią z lukrem kakaowym.#2019 #MojeDrzewo.

Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości masy makowej. A do tego jest to pyszny placek drożdżowy ze śliwkami i wspaniałą kruszonką. To jedno z lepszych ciast na powitanie sezonu na śliwki.

Comments