How to Cook Appetizing Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji

Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Nie wyobrażasz sobie świąt bez makowca? Podaj swoim gościom makowca w wersji na bogato.

Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji Przepis w wersji tekstowej i listę składników kutii znajdziesz na moim blogu: https://www.zajadam.pl/boze-narodzeni. CIASTO: Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu i studzimy. Nadzienie makowca przekazywane jest u nas z pokolenia na pokolenia, moim zdaniem idealne. Łatwy przepis na pyszny makowiec. You can cook Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji using 19 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji

  1. You need of Składniki na spód (blaszka 25cm x 35cm).
  2. It's 2 of jajka.
  3. You need 1/2 szklanki of cukru.
  4. Prepare 125 g of masła.
  5. Prepare 1/2 szklanki of mączki ziemniaczanej.
  6. You need 1 szklanka of mąki tortowej.
  7. Prepare 1 łyżeczka of proszku do pieczenia.
  8. Prepare of Składniki na masę makową:.
  9. Prepare 200 g of maku gotowego do użycia (dostępny w dużych sklepach).
  10. You need 1 1/3 szklanki of mleka.
  11. It's 2 łyżki of masła.
  12. It's 4 of jajka.
  13. Prepare 1 szklanka of cukru trzcinowego.
  14. You need 1 łyżka of cukru ze skórką cytrynową.
  15. You need 3 łyżki of rodzynek.
  16. Prepare 3 łyżki of płatków migdałowych.
  17. Prepare 1 łyżka of esencji pomarańczowej.
  18. You need 1 of jabłko.
  19. Prepare 2 łyżki of marmolady malinowej lub powideł śliwkowych.

Film Rewelacyjny Przepis na Makowiec - Puszysty i Wilgotny Makowiec - ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii. Wypiek taki najczęściej przybiera formę: placka (makownik) lub tarty, gdzie gruba warstwa masa makowej wyłożona jest na cienką warstwę ciasta. podłużnego, zwijanego spiralnie ciasta w kształcie wałka. Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca.

Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji step by step

  1. Wykonanie spodu: Jajka, cukier i masło utrzeć. Dodać sypkie składniki przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki ciasta. Resztę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić..
  2. Wykonanie masy makowej: Mleko zagotować. Wsypać mak gotowy do użycia. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Dodać cukier ze skórką cytrynową, rodzynki, płatki migdałowe i esencję pomarańczową. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć odłożone ciasto ze spodu, masło, cukier, żółtka i utrzeć. Dodać mak z bakaliami, utarte ze skórką na grubych oczkach jabłko i marmoladę. Wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i wymieszać. Masę wylać na spód..
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 55 minut. Polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!!!.

Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka - tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Sprawdź jak zrobić makowiec idealny na świąteczny stół. Makowiec to w Polsce jedno z najpopularniejszych ciast. Przygotowanie masy makowej bywa jednak pracochłonne, dlatego proponujemy dziś przepis na makowiec z masy makowej, którą można bez problemu dostać w. Makowiec zwijany mojej Mamy czyli strucla z makiem.

Comments