Recipe: Appetizing Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji

Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Dzięki temu mamy elementy chrupkości, bitą śmietanę która dobrze pasuje do wszystkiego i duuużo smakowitych bakalii. Przepis w wersji tekstowej i listę składników kutii znajdziesz na moim blogu: https://www.zajadam.pl/boze-narodzeni.

Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji Wypełniony makiem, bakaliami oraz miodem wypiek z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów. Film Rewelacyjny Przepis na Makowiec - Puszysty i Wilgotny Makowiec - ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii. You can cook Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji using 19 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji

  1. It's of Składniki na spód (blaszka 25cm x 35cm).
  2. You need 2 of jajka.
  3. Prepare 1/2 szklanki of cukru.
  4. It's 125 g of masła.
  5. Prepare 1/2 szklanki of mączki ziemniaczanej.
  6. It's 1 szklanka of mąki tortowej.
  7. It's 1 łyżeczka of proszku do pieczenia.
  8. You need of Składniki na masę makową:.
  9. You need 200 g of maku gotowego do użycia (dostępny w dużych sklepach).
  10. Prepare 1 1/3 szklanki of mleka.
  11. You need 2 łyżki of masła.
  12. It's 4 of jajka.
  13. Prepare 1 szklanka of cukru trzcinowego.
  14. You need 1 łyżka of cukru ze skórką cytrynową.
  15. Prepare 3 łyżki of rodzynek.
  16. You need 3 łyżki of płatków migdałowych.
  17. Prepare 1 łyżka of esencji pomarańczowej.
  18. You need 1 of jabłko.
  19. You need 2 łyżki of marmolady malinowej lub powideł śliwkowych.

Wypiek taki najczęściej przybiera formę: placka (makownik) lub tarty, gdzie gruba warstwa masa makowej wyłożona jest na cienką warstwę ciasta. podłużnego, zwijanego spiralnie ciasta w kształcie wałka. Makowiec z jabłkami można przygotować w wersji na szybko i bez pieczenia. Wystarczy przełożyć herbatnikami gotową masę makową oraz smażone jabłka. Strucla makowa w wersji tradycyjnej przygotowywana jest z ciasta drożdżowego.

Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji step by step

  1. Wykonanie spodu: Jajka, cukier i masło utrzeć. Dodać sypkie składniki przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki ciasta. Resztę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić..
  2. Wykonanie masy makowej: Mleko zagotować. Wsypać mak gotowy do użycia. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Dodać cukier ze skórką cytrynową, rodzynki, płatki migdałowe i esencję pomarańczową. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć odłożone ciasto ze spodu, masło, cukier, żółtka i utrzeć. Dodać mak z bakaliami, utarte ze skórką na grubych oczkach jabłko i marmoladę. Wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i wymieszać. Masę wylać na spód..
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 55 minut. Polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!!!.

Powinno ono być miękkie, lekko kleiste i dobrze wyrobione. Łatwy przepis na pyszny makowiec. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Świetnym uzupełnieniem będzie lukier cytrynowy z kawałkami skórki pomarańczowej. Makowiec bez jajek pojawia się u mnie na stole od czasu do czasu, chociaż przyznaję, że częściej bywa makowiec japoński bez spodu, na który A ty lubisz makowiec? To ulubione ciasto mojej mamy, więc na bank pojawi się na stole. Wiem doskonale, że setki moich czytelników pyta o makowca.

Comments