How to Cook Appetizing Japoński makowiec z musem jabłkowym

Japoński makowiec z musem jabłkowym. Japoński makowiec z musem jabłkowym - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłoniew połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek.

Japoński makowiec z musem jabłkowym Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka. Idealne ciasto dla fanow makowca pod kazda postacia. W mojej odslonie w polaczeniu z krem smietanowym oraz orzezwiajacym musem z jablek z pewnoscia zachwyci uczestnikow swiatecznego spotkania. You can cook Japoński makowiec z musem jabłkowym using 27 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Japoński makowiec z musem jabłkowym

  1. Prepare of Makowiec:.
  2. Prepare 4 of jajka.
  3. You need 1 szklanka of cukru pudru.
  4. It's 200 g of maku.
  5. You need 125 g of masła.
  6. Prepare 350 g of jabłek startych o grubych oczkach.
  7. You need 100 g of rodzynek.
  8. You need 10 ml of aromatu migdałowego.
  9. Prepare 2 łyżki of likieru amaretto.
  10. Prepare 1 łyżeczka of proszku do pieczenia.
  11. Prepare 8 łyżek of kaszy manny.
  12. It's 2 łyżki of mąki ziemniaczanej.
  13. You need of masło do wysmarowania formy.
  14. Prepare of Mus jabłkowy:.
  15. It's 810 g of prażonych jabłek w słoiku.
  16. It's 2 of galaretki jabłkowe.
  17. You need 1/2 szklanki of wrzątku.
  18. You need of Krem:.
  19. It's 250 g of mascarpone.
  20. You need 200 ml of śmietany 36%.
  21. It's 3 łyżki of cukru pudru.
  22. Prepare of Polewa:.
  23. It's 120 g of białej czekolady.
  24. Prepare 25 g of masła extra.
  25. Prepare 2 łyżki of śmietany 30%.
  26. Prepare of perełki zielone.
  27. Prepare of wiórki kokosowe.

Przepis na japoński makowiec z musem jabłkowym z bloga Szalona Kuchnia Eweliny. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Japoński makowiec z musem jabłkowym - CIASTA - Szalona Kuchnia Eweliny - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Szalona. Makowiec z jabłkami zwany także ‚makowcem japońskim'.

Japoński makowiec z musem jabłkowym step by step

  1. Makowiec Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać..
  2. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty makowe..
  3. Mus jabłkowy: Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia..
  4. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części..
  5. Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej..
  6. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami..

Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy. Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam Piekłam makowiec japoński zapomniałam dać mąkę. W smaku b.dobre, wilgotne ale się nie trzymało, kruszyło się. Czy brak mąki może być tego przyczyną? Makowiec japoński z jabłkami, rodzynkami i orzechami, bez spodu. Świetne ciasto z makiem na święta Bożego Narodzenia.

Comments