Makowiec zawijany. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Przepis na niezwykły niemiecki makowiec na keksowej bazie z chrupiącą posypką i ze szczodrym makowym nadzieniem z dodatkiem budyniu i rodzynek. Pyszny makowiec - polecam makowiec wg przedstawionego przepisu, jest naprawdę przepyszny Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a masa makowa - wilgotna i z mnóstwem bakalii. You can cook Makowiec zawijany using 16 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Makowiec zawijany
- You need 50 dag of mąki.
- Prepare 50 g of drożdży.
- Prepare 1 szklanka of mleka.
- It's 1/2 szklanki of cukru.
- Prepare 150 g of masła.
- You need 4 of żółtka.
- It's 1 of opakowanie cukru waniliowego.
- You need of Masa makowa:.
- You need 50 dag of maku.
- It's 1 litr of mleka.
- It's 1/2 kostki of masła.
- You need 5 of jajek.
- It's 1 szklanka of cukru lub 4-5 łyżek miodu.
- Prepare of orzechy.
- It's of skórka pomarańczowa.
- It's of rodzynki.
Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana. Makowiec zawijany - Pyszny, drożdżowy makowiec. Pięknie pachnie, jest delikatnie migdałowy i waniliowy. Świąteczny, drożdżowy makowiec zawijany. Absolutny mus na świątecznym stole. papier do pieczenia posmarować olejem, przełożyć na niego makowiec i zawinąć go tworząc tubę i zostawiając.
Makowiec zawijany step by step
- Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram kopystką i wyrabiam ok 15 min..
- Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by mak wystygł. Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak oraz rozpuszczone i przestudzone masło i bakalie..
- Ciasto wykładam na papier wysmarowany tłuszczem i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady zawijam w papier do pieczenia i przekładam na blachę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35 min..
Przepyszny tradycyjny polski makowiec z przepisu mojej babci - mięciutki, wilgotny, wspaniale pachnący migdałami, pełen masy makowej. Strucla makowa z bogatym nadzieniem i nutą marcepanu. Zawsze się udaje ☆ Zobacz sprawdzony przepis na dwie strucle ☆. Powinno ono być miękkie, lekko kleiste i dobrze wyrobione. Dzięki temu zawijany makownik będzie przepyszny.
Comments
Post a Comment