Recipe: Tasty Makowiec zawijany

Makowiec zawijany. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.

Makowiec zawijany Przepis na niezwykły niemiecki makowiec na keksowej bazie z chrupiącą posypką i ze szczodrym makowym nadzieniem z dodatkiem budyniu i rodzynek. Pyszny makowiec - polecam makowiec wg przedstawionego przepisu, jest naprawdę przepyszny Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a masa makowa - wilgotna i z mnóstwem bakalii. You can have Makowiec zawijany using 16 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Makowiec zawijany

  1. You need 50 dag of mąki.
  2. You need 50 g of drożdży.
  3. It's 1 szklanka of mleka.
  4. Prepare 1/2 szklanki of cukru.
  5. You need 150 g of masła.
  6. Prepare 4 of żółtka.
  7. Prepare 1 of opakowanie cukru waniliowego.
  8. You need of Masa makowa:.
  9. It's 50 dag of maku.
  10. It's 1 litr of mleka.
  11. It's 1/2 kostki of masła.
  12. It's 5 of jajek.
  13. You need 1 szklanka of cukru lub 4-5 łyżek miodu.
  14. It's of orzechy.
  15. You need of skórka pomarańczowa.
  16. You need of rodzynki.

Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana. Makowiec zawijany - Pyszny, drożdżowy makowiec. Pięknie pachnie, jest delikatnie migdałowy i waniliowy. Świąteczny, drożdżowy makowiec zawijany. Absolutny mus na świątecznym stole. papier do pieczenia posmarować olejem, przełożyć na niego makowiec i zawinąć go tworząc tubę i zostawiając.

Makowiec zawijany step by step

  1. Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram kopystką i wyrabiam ok 15 min..
  2. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by mak wystygł. Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak oraz rozpuszczone i przestudzone masło i bakalie..
  3. Ciasto wykładam na papier wysmarowany tłuszczem i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady zawijam w papier do pieczenia i przekładam na blachę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35 min..

Przepyszny tradycyjny polski makowiec z przepisu mojej babci - mięciutki, wilgotny, wspaniale pachnący migdałami, pełen masy makowej. Strucla makowa z bogatym nadzieniem i nutą marcepanu. Zawsze się udaje ☆ Zobacz sprawdzony przepis na dwie strucle ☆. Powinno ono być miękkie, lekko kleiste i dobrze wyrobione. Dzięki temu zawijany makownik będzie przepyszny.

Comments