Makowiec zawijany. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Przepis na niezwykły niemiecki makowiec na keksowej bazie z chrupiącą posypką i ze szczodrym makowym nadzieniem z dodatkiem budyniu i rodzynek. Pyszny makowiec - polecam makowiec wg przedstawionego przepisu, jest naprawdę przepyszny Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a masa makowa - wilgotna i z mnóstwem bakalii. You can cook Makowiec zawijany using 22 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Makowiec zawijany
- Prepare of Ciasto;.
- Prepare 3 szklanki of mąki pszennej,.
- It's 180 ml of letniego mleka,.
- You need 150 g of masła,.
- Prepare 6 of żółtek,.
- You need 21 g of drożdży suchych,.
- You need 6 łyżek of cukru,.
- It's 1,5 łyżki of rumu.
- You need of Masa;.
- It's 500 g of maku,.
- You need 170 g of cukru,.
- You need 100 g of rodzynków,.
- Prepare 50 g of orzechów włoskich,.
- You need 3 łyżki of miodu,.
- You need 2 łyżeczki of aromatu migdałowego,.
- Prepare 1 łyżeczka of cynamonu,.
- Prepare 1 łyżka of masła,.
- It's of pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,.
- You need 6 of białek.
- Prepare of Lukier;.
- It's 1 szklanka of cukru pudru,.
- You need 3-4 łyżki of gorącej wody.
Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana. Makowiec zawijany - Pyszny, drożdżowy makowiec. Pięknie pachnie, jest delikatnie migdałowy i waniliowy. Świąteczny, drożdżowy makowiec zawijany. Absolutny mus na świątecznym stole. papier do pieczenia posmarować olejem, przełożyć na niego makowiec i zawinąć go tworząc tubę i zostawiając.
Makowiec zawijany instructions
- Ciasto: Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny..
- Masa makowa; Mak zalać wrzątkiem (do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy..
- Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm..
- Masę makową też dzielimy na 3 części..
- Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach..
- Lukier: Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru..
- Wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania. Smacznego ;).
Przepyszny tradycyjny polski makowiec z przepisu mojej babci - mięciutki, wilgotny, wspaniale pachnący migdałami, pełen masy makowej. Strucla makowa z bogatym nadzieniem i nutą marcepanu. Zawsze się udaje ☆ Zobacz sprawdzony przepis na dwie strucle ☆. Powinno ono być miękkie, lekko kleiste i dobrze wyrobione. Dzięki temu zawijany makownik będzie przepyszny.
Comments
Post a Comment