Japoński makowiec z musem jabłkowym. Japoński makowiec z musem jabłkowym - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłoniew połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek.
Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka. Idealne ciasto dla fanow makowca pod kazda postacia. W mojej odslonie w polaczeniu z krem smietanowym oraz orzezwiajacym musem z jablek z pewnoscia zachwyci uczestnikow swiatecznego spotkania. You can cook Japoński makowiec z musem jabłkowym using 27 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Japoński makowiec z musem jabłkowym
- You need of Makowiec:.
- It's 4 of jajka.
- You need 1 szklanka of cukru pudru.
- Prepare 200 g of maku.
- Prepare 125 g of masła.
- It's 350 g of jabłek startych o grubych oczkach.
- Prepare 100 g of rodzynek.
- You need 10 ml of aromatu migdałowego.
- It's 2 łyżki of likieru amaretto.
- It's 1 łyżeczka of proszku do pieczenia.
- You need 8 łyżek of kaszy manny.
- Prepare 2 łyżki of mąki ziemniaczanej.
- It's of masło do wysmarowania formy.
- It's of Mus jabłkowy:.
- It's 810 g of prażonych jabłek w słoiku.
- Prepare 2 of galaretki jabłkowe.
- You need 1/2 szklanki of wrzątku.
- It's of Krem:.
- It's 250 g of mascarpone.
- You need 200 ml of śmietany 36%.
- It's 3 łyżki of cukru pudru.
- Prepare of Polewa:.
- It's 120 g of białej czekolady.
- It's 25 g of masła extra.
- It's 2 łyżki of śmietany 30%.
- You need of perełki zielone.
- It's of wiórki kokosowe.
Przepis na japoński makowiec z musem jabłkowym z bloga Szalona Kuchnia Eweliny. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Japoński makowiec z musem jabłkowym - CIASTA - Szalona Kuchnia Eweliny - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Szalona. Makowiec z jabłkami zwany także ‚makowcem japońskim'.
Japoński makowiec z musem jabłkowym instructions
- Makowiec Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać..
- Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty makowe..
- Mus jabłkowy: Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia..
- Krem: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części..
- Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej..
- Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami..
Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy. Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam Piekłam makowiec japoński zapomniałam dać mąkę. W smaku b.dobre, wilgotne ale się nie trzymało, kruszyło się. Czy brak mąki może być tego przyczyną? Makowiec japoński z jabłkami, rodzynkami i orzechami, bez spodu. Świetne ciasto z makiem na święta Bożego Narodzenia.
Comments
Post a Comment