Makowiec z białym makiem. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Makowiec piekę już kilka lat z rzędu i zawsze się udaje. Robiłam jeszcze z białym makiem, ale to niebieski mak kocha moja Rodzina, zwłaszcza w Boże Narodzenie 🙂.
Ciasto z makiem kojarzy się przede wszystkim ze świętami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by jego cudownym smakiem Makowiec z jabłkami można przygotować w wersji na szybko i bez pieczenia. Wystarczy przełożyć herbatnikami gotową masę makową oraz smażone jabłka. Świąteczny makowiec zawijany można też zrobić z gotowej masy makowej. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. You can cook Makowiec z białym makiem using 20 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Makowiec z białym makiem
- It's of ciasto kruche:.
- You need 2 szkl of mąki orkiszowej białej (może być pszenna).
- Prepare 200 g of masła.
- Prepare 4 of żółtka.
- It's 1 łyżka of cukru waniliowego.
- Prepare 1 łyżeczka of proszku do pieczenia.
- You need of masa makowa:.
- You need 250 g of białego maku.
- It's 2,5 szkl of wody.
- Prepare łyżka of suszonej skórki pomarańczowej.
- It's garść of rodzynek.
- It's garść of suszonych moreli.
- It's 5 łyżek of mielonych orzechów.
- You need 50 g of stopionego masła.
- You need 3/4 szkl of miodu.
- You need 4 of białka jaj.
- Prepare of oraz:.
- You need of czekolada mleczna.
- You need of posypka.
- It's of blaszka 24x24 cm.
Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. #makowiec #sernik #ciasto #Święta #deser #mak #MałaCukierenka. W moim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake! Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii.
Makowiec z białym makiem instructions
- Masa makowa: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Ugotowany mak zostawiamy w wodzie, aż ostygnie. Następnie mak odcedzamy i mielimy dwa razy maszynką do mięsa. Suszone morele kroimy w kosteczkę i dodajemy do maku, mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, mielone orzechy, masło i miód, mieszamy..
- Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta kruchego, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki (na 1 godzinę). Pozostałe ciasto kruche zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę..
- Rozgrzewamy piekarnik (180 stopni) i wstawiamy do niego blaszkę z kruchym ciastem. W tym czasie ubijamy 4 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Wyjmujemy ciasto z pieca i na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy. Na mak ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy posypką..
W tym roku postanowiłem zrobić go z białym makiem i oprócz cynamonu przyprawiłem. Makowiec z białym makiem jest delikatniejszy w smaku od takiego z makiem niebieskim oraz dużo smaczniejszy niż podobny kupny Zobacz więcej. yorki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga My man's kitchen. Makowiec po upieczeniu może mieć kształt pofalowany, co daje mu nieco rustykalnego charakteru. Makowiec zwijany mojej Mamy czyli strucla z makiem. Sama wilgotna masa makowa z jabłkami.
Comments
Post a Comment