Makowiec z białym makiem. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Makowiec piekę już kilka lat z rzędu i zawsze się udaje. Robiłam jeszcze z białym makiem, ale to niebieski mak kocha moja Rodzina, zwłaszcza w Boże Narodzenie 🙂.
Ciasto z makiem kojarzy się przede wszystkim ze świętami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by jego cudownym smakiem Makowiec z jabłkami można przygotować w wersji na szybko i bez pieczenia. Wystarczy przełożyć herbatnikami gotową masę makową oraz smażone jabłka. Świąteczny makowiec zawijany można też zrobić z gotowej masy makowej. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. You can have Makowiec z białym makiem using 20 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Makowiec z białym makiem
- You need of ciasto kruche:.
- You need 2 szkl of mąki orkiszowej białej (może być pszenna).
- You need 200 g of masła.
- It's 4 of żółtka.
- Prepare 1 łyżka of cukru waniliowego.
- It's 1 łyżeczka of proszku do pieczenia.
- You need of masa makowa:.
- Prepare 250 g of białego maku.
- Prepare 2,5 szkl of wody.
- You need łyżka of suszonej skórki pomarańczowej.
- It's garść of rodzynek.
- It's garść of suszonych moreli.
- Prepare 5 łyżek of mielonych orzechów.
- Prepare 50 g of stopionego masła.
- Prepare 3/4 szkl of miodu.
- You need 4 of białka jaj.
- Prepare of oraz:.
- It's of czekolada mleczna.
- Prepare of posypka.
- Prepare of blaszka 24x24 cm.
Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. #makowiec #sernik #ciasto #Święta #deser #mak #MałaCukierenka. Makowiec po upieczeniu może mieć kształt pofalowany, co daje mu nieco rustykalnego charakteru. Z podanych proporcji składników można otrzymać też dwa mniejsze makowce. W moim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake!
Makowiec z białym makiem instructions
- Masa makowa: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Ugotowany mak zostawiamy w wodzie, aż ostygnie. Następnie mak odcedzamy i mielimy dwa razy maszynką do mięsa. Suszone morele kroimy w kosteczkę i dodajemy do maku, mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, mielone orzechy, masło i miód, mieszamy..
- Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta kruchego, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki (na 1 godzinę). Pozostałe ciasto kruche zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę..
- Rozgrzewamy piekarnik (180 stopni) i wstawiamy do niego blaszkę z kruchym ciastem. W tym czasie ubijamy 4 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Wyjmujemy ciasto z pieca i na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy. Na mak ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy posypką..
Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii. W tym roku postanowiłem zrobić go z białym makiem i oprócz cynamonu przyprawiłem. Sama wilgotna masa makowa z jabłkami. Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński.
Comments
Post a Comment