Makowiec zawijany. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Przepis na niezwykły niemiecki makowiec na keksowej bazie z chrupiącą posypką i ze szczodrym makowym nadzieniem z dodatkiem budyniu i rodzynek. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a masa makowa - wilgotna i z mnóstwem bakalii. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana. You can have Makowiec zawijany using 16 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Makowiec zawijany
- Prepare 50 dag of mąki.
- Prepare 50 g of drożdży.
- You need 1 szklanka of mleka.
- Prepare 1/2 szklanki of cukru.
- Prepare 150 g of masła.
- Prepare 4 of żółtka.
- You need 1 of opakowanie cukru waniliowego.
- It's of Masa makowa:.
- It's 50 dag of maku.
- You need 1 litr of mleka.
- It's 1/2 kostki of masła.
- Prepare 5 of jajek.
- You need 1 szklanka of cukru lub 4-5 łyżek miodu.
- Prepare of orzechy.
- Prepare of skórka pomarańczowa.
- Prepare of rodzynki.
Makowiec zawijany - Pyszny, drożdżowy makowiec. Pięknie pachnie, jest delikatnie migdałowy i waniliowy. Przepyszny tradycyjny polski makowiec z przepisu mojej babci - mięciutki, wilgotny, wspaniale pachnący migdałami, pełen masy makowej. Strucla makowa z bogatym nadzieniem i nutą marcepanu.
Makowiec zawijany instructions
- Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram kopystką i wyrabiam ok 15 min..
- Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by mak wystygł. Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak oraz rozpuszczone i przestudzone masło i bakalie..
- Ciasto wykładam na papier wysmarowany tłuszczem i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady zawijam w papier do pieczenia i przekładam na blachę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35 min..
Zawsze się udaje ☆ Zobacz sprawdzony przepis na dwie strucle ☆. Powinno ono być miękkie, lekko kleiste i dobrze wyrobione. Dzięki temu zawijany makownik będzie przepyszny. Polecane przepisy do kategorii Makowiec zawijany. Świąteczny, drożdżowy makowiec zawijany. Absolutny mus na świątecznym stole. papier do pieczenia posmarować olejem, przełożyć na niego makowiec i zawinąć go tworząc tubę i zostawiając.
Comments
Post a Comment