Recipe: Perfect Makowiec Ani

Makowiec Ani.

Makowiec Ani You can cook Makowiec Ani using 22 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Makowiec Ani

  1. It's of Ciasto:.
  2. It's 1/4 kg of mąki.
  3. It's 1/2 kostki of masła.
  4. It's 1/2 szklanki of cukru.
  5. You need 2 łyżeczki of proszku do pieczenia.
  6. Prepare 1 of całe jajko.
  7. It's 2 of żółtka.
  8. You need of Masa makowa:.
  9. You need 70 dag of maku (dwukrotnie zmielonego).
  10. It's 10 of jajek.
  11. You need 30 dag of masła.
  12. You need 3 łyżki of miodu.
  13. Prepare 35 dag of cukru pudru.
  14. Prepare 2 łyżki of mąki krupczatki.
  15. You need łyżeczka of proszku do pieczenia.
  16. It's of olejek migdałowy.
  17. Prepare of bakalie.
  18. You need of Polewa:.
  19. It's 3 of białe czekolady.
  20. It's 10 dag of masła.
  21. It's 2 łyżki of mleka.
  22. Prepare of owoce kandyzowane.

Makowiec Ani instructions

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blachę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wylepiamy ciastem..
  2. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy masło. Kiedy masa się połączy dodajemy stopniowo zmielony mak, bakalie, miód, olejek migdałowy (ilość wg. gustu), krupczatkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą makową. Całość wykładamy na ciasto. Całość pieczemy ok 60 minut w temp. 180°. Ciasto studzimy..
  3. Masło, czekoladę i mleko wkładamy do rondelka. Wszystkie składniki podgrzewamy do momentu dokładnego połączenia. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy owocami kandyzowanymi. #mybook.

Comments