Recipe: Appetizing Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami

Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami. Masę przygotowujemy gdy ciasto już wyrośnie. Mak mieszamy z odsączonymi rodzynkami, orzechami i miodem. Białka ubijamy z odrobiną soli na.

Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami Suchy mak zmielić w elektrycznym młynku do kawy. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. You can have Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami using 20 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami

  1. You need of Ciasto drożdżowe:.
  2. Prepare 1\2 kostki of drożdzy.
  3. You need 1 szklanka of ciepłego mleka.
  4. It's 2 łyżki of cukru.
  5. You need 1 łyżeczka of cukru z przwadziwa wanilią.
  6. You need 50 dag of mąki.
  7. Prepare szczypta of soli.
  8. You need 70 g of masła.
  9. Prepare 1 of jajko.
  10. Prepare puszka of gotowej masy makowej.
  11. You need 2 łyżki of drobno posiekanych orzechów.
  12. It's garść of rodzynek.
  13. You need of rum do zalania rodzynek.
  14. It's of Lukier:.
  15. Prepare 2 szkl of cukru pudru.
  16. You need 2 łyżki of soku z cytryny.
  17. Prepare 1 łyżeczka of ekstraktu z migdałów.
  18. Prepare of oraz na lukier.
  19. Prepare of wiórka kokosowe.
  20. It's of drobno posiekane orzechy.

Do maślanej masy dodać suchą kaszę manną, zmielony mak, utarte jabłko. Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami. Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i. Bez względu czy będą z orzechami laskowymi, włoskimi czy nerkowcami, zawsze smakują wyśmienicie.

Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami step by step

  1. Drożdże pokruszyć, zalać 3 łyżkami ciepłego lecz nie gorącego mleka, dodać łyżeczkę cukru i odstawić aż rozczyn zacznie pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać cukry, sól oraz rozczyn. W garnuszku podgrzać resztę mleka i masło do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma nie być klejące.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 50- 60 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczka..
  2. Rodzynki zalać odrobiną wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować podsypując obficie mąką,- na prostokąt o grubości 1 cm i rozprowadzić masę makową wymieszaną z orzechami i rumowymi rodzynkami..
  3. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając wolne brzegi. Przełożyć na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić..
  4. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny ekstraktem i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Gotowym lukrem polać ciepłe strucle, wierzch posypać orzechami i wiórkami kokosowymi, smacznego!.
  5. Składniki na 2 sztuki makowców Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru..

Ja lubię szczególnie ciasto orzechowe z dodatkiem żurawiny. Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! 🙂 Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! 🙂 Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Ciasta dużo wychodzi jeśli porządnie ubije się jaja, aż są naprawdę białe. Ciacho jest pyszne, chociaż w sumie nie lubię maku więc polegam na opiniach innych zjadaczy i tempie znikania z patery z ciastami :) Makowiec jest wilgotny dzięki jabłkom i baaardzo.

Comments