Recipe: Appetizing Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji

Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji. Makowiec z jabłkami zwany także 'makowcem japońskim'. Mam w planach makowiec japonski ale chciałam zapytać czy można na górze zrobic warstwę serową? Z którego przepisu sernik pasował by do tego ?zdaje sie na Pani doswiadczenie Serdecznie pozdrawiam.

Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji Nie wyobrażasz sobie świąt bez makowca? Podaj swoim gościom makowca w wersji na bogato. Wypełniony makiem, bakaliami oraz miodem wypiek z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów. You can cook Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji using 19 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji

  1. You need of Składniki na spód (blaszka 25cm x 35cm).
  2. Prepare 2 of jajka.
  3. You need 1/2 szklanki of cukru.
  4. Prepare 125 g of masła.
  5. You need 1/2 szklanki of mączki ziemniaczanej.
  6. Prepare 1 szklanka of mąki tortowej.
  7. Prepare 1 łyżeczka of proszku do pieczenia.
  8. Prepare of Składniki na masę makową:.
  9. It's 200 g of maku gotowego do użycia (dostępny w dużych sklepach).
  10. Prepare 1 1/3 szklanki of mleka.
  11. It's 2 łyżki of masła.
  12. You need 4 of jajka.
  13. It's 1 szklanka of cukru trzcinowego.
  14. It's 1 łyżka of cukru ze skórką cytrynową.
  15. It's 3 łyżki of rodzynek.
  16. You need 3 łyżki of płatków migdałowych.
  17. Prepare 1 łyżka of esencji pomarańczowej.
  18. It's 1 of jabłko.
  19. Prepare 2 łyżki of marmolady malinowej lub powideł śliwkowych.

Scenariusz napisali Radosław Piwowarski i Janina Zającówna, muzykę - Seweryn Krajewski, a autorem zdjęć był Zdzisław Kaczmarek. Film Rewelacyjny Przepis na Makowiec - Puszysty i Wilgotny Makowiec z jabłkami można przygotować w wersji na szybko i bez pieczenia. Wystarczy przełożyć herbatnikami gotową masę makową oraz smażone jabłka.

Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji instructions

  1. Wykonanie spodu: Jajka, cukier i masło utrzeć. Dodać sypkie składniki przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki ciasta. Resztę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić..
  2. Wykonanie masy makowej: Mleko zagotować. Wsypać mak gotowy do użycia. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Dodać cukier ze skórką cytrynową, rodzynki, płatki migdałowe i esencję pomarańczową. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć odłożone ciasto ze spodu, masło, cukier, żółtka i utrzeć. Dodać mak z bakaliami, utarte ze skórką na grubych oczkach jabłko i marmoladę. Wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i wymieszać. Masę wylać na spód..
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 55 minut. Polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!!!.

Strucla makowa w wersji tradycyjnej przygotowywana jest z ciasta drożdżowego. Powinno ono być miękkie, lekko kleiste i dobrze wyrobione. Łatwy przepis na pyszny makowiec. Makowiec zwijany mojej Mamy czyli strucla z makiem. Ten makowiec to jedno z niewielu ciast, które moja Mama piekła od wielu lat. Jest pyszny, zawsze smakuje rewelacyjnie, a przepis na ciasto pochodzi ze starej książki dla uczniów szkół gastronomicznych p.

Comments