How to Make Delicious Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami

Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami. Masę przygotowujemy gdy ciasto już wyrośnie. Mak mieszamy z odsączonymi rodzynkami, orzechami i miodem. Białka ubijamy z odrobiną soli na.

Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami. Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i. Suchy mak zmielić w elektrycznym młynku do kawy. You can cook Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami using 20 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami

  1. You need of Ciasto drożdżowe:.
  2. It's 1\2 kostki of drożdzy.
  3. It's 1 szklanka of ciepłego mleka.
  4. It's 2 łyżki of cukru.
  5. You need 1 łyżeczka of cukru z przwadziwa wanilią.
  6. Prepare 50 dag of mąki.
  7. You need szczypta of soli.
  8. You need 70 g of masła.
  9. It's 1 of jajko.
  10. Prepare puszka of gotowej masy makowej.
  11. You need 2 łyżki of drobno posiekanych orzechów.
  12. You need garść of rodzynek.
  13. You need of rum do zalania rodzynek.
  14. You need of Lukier:.
  15. It's 2 szkl of cukru pudru.
  16. It's 2 łyżki of soku z cytryny.
  17. It's 1 łyżeczka of ekstraktu z migdałów.
  18. Prepare of oraz na lukier.
  19. Prepare of wiórka kokosowe.
  20. You need of drobno posiekane orzechy.

Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Do maślanej masy dodać suchą kaszę manną, zmielony mak, utarte jabłko. Bez względu czy będą z orzechami laskowymi, włoskimi czy nerkowcami, zawsze smakują wyśmienicie.

Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami instructions

  1. Drożdże pokruszyć, zalać 3 łyżkami ciepłego lecz nie gorącego mleka, dodać łyżeczkę cukru i odstawić aż rozczyn zacznie pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać cukry, sól oraz rozczyn. W garnuszku podgrzać resztę mleka i masło do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma nie być klejące.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 50- 60 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczka..
  2. Rodzynki zalać odrobiną wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować podsypując obficie mąką,- na prostokąt o grubości 1 cm i rozprowadzić masę makową wymieszaną z orzechami i rumowymi rodzynkami..
  3. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając wolne brzegi. Przełożyć na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić..
  4. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny ekstraktem i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Gotowym lukrem polać ciepłe strucle, wierzch posypać orzechami i wiórkami kokosowymi, smacznego!.
  5. Składniki na 2 sztuki makowców Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru..

Ja lubię szczególnie ciasto orzechowe z dodatkiem żurawiny. Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! 🙂 Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! 🙂 Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Ciasta dużo wychodzi jeśli porządnie ubije się jaja, aż są naprawdę białe. Ciacho jest pyszne, chociaż w sumie nie lubię maku więc polegam na opiniach innych zjadaczy i tempie znikania z patery z ciastami :) Makowiec jest wilgotny dzięki jabłkom i baaardzo.

Comments