Makowiec Ani.
You can have Makowiec Ani using 22 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Makowiec Ani
- You need of Ciasto:.
- Prepare 1/4 kg of mąki.
- Prepare 1/2 kostki of masła.
- You need 1/2 szklanki of cukru.
- Prepare 2 łyżeczki of proszku do pieczenia.
- Prepare 1 of całe jajko.
- You need 2 of żółtka.
- You need of Masa makowa:.
- Prepare 70 dag of maku (dwukrotnie zmielonego).
- You need 10 of jajek.
- It's 30 dag of masła.
- Prepare 3 łyżki of miodu.
- Prepare 35 dag of cukru pudru.
- Prepare 2 łyżki of mąki krupczatki.
- Prepare łyżeczka of proszku do pieczenia.
- You need of olejek migdałowy.
- Prepare of bakalie.
- Prepare of Polewa:.
- Prepare 3 of białe czekolady.
- You need 10 dag of masła.
- Prepare 2 łyżki of mleka.
- It's of owoce kandyzowane.
Makowiec Ani instructions
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blachę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wylepiamy ciastem..
- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy masło. Kiedy masa się połączy dodajemy stopniowo zmielony mak, bakalie, miód, olejek migdałowy (ilość wg. gustu), krupczatkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą makową. Całość wykładamy na ciasto. Całość pieczemy ok 60 minut w temp. 180°. Ciasto studzimy..
- Masło, czekoladę i mleko wkładamy do rondelka. Wszystkie składniki podgrzewamy do momentu dokładnego połączenia. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy owocami kandyzowanymi. #mybook.
Comments
Post a Comment