Makowiec zawijany. Nie przepadam za makowcami bo te sklepowe zazwyczaj są suche (i mak i ciasto) natomiast makowiec z tego przepisu jest swietny! Przepyszna, aromatyczna masa makowa, miekkie ciasto drożdżowe. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej z pewnością się uda, jeśli wybierzesz dobrej jakości masę makową z puszki. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasto. You can cook Makowiec zawijany using 22 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Makowiec zawijany
- Prepare of Ciasto;.
- Prepare 3 szklanki of mąki pszennej,.
- Prepare 180 ml of letniego mleka,.
- Prepare 150 g of masła,.
- Prepare 6 of żółtek,.
- You need 21 g of drożdży suchych,.
- It's 6 łyżek of cukru,.
- Prepare 1,5 łyżki of rumu.
- You need of Masa;.
- It's 500 g of maku,.
- You need 170 g of cukru,.
- You need 100 g of rodzynków,.
- You need 50 g of orzechów włoskich,.
- It's 3 łyżki of miodu,.
- It's 2 łyżeczki of aromatu migdałowego,.
- You need 1 łyżeczka of cynamonu,.
- Prepare 1 łyżka of masła,.
- It's of pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,.
- It's 6 of białek.
- Prepare of Lukier;.
- You need 1 szklanka of cukru pudru,.
- It's 3-4 łyżki of gorącej wody.
Makowiec, makownik, strucla makowa, rolada makowa. Wybaczcie, ale nie mogę o nim powiedzieć nic złego, bo odkąd spróbowałam go pierwszy raz - jeszcze jako małe dziecko - do chwil obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca, a miałam okazję ich trochę. makowiec zawijany. tradycyjny, polski, najlepszy! to makowiec, który jest co roku pieczony przez moją mamę. naprawdę jej popisowy numer! stary, polski, tradycyjny przepis - takie lubię najbardziej na święta. eksperymentować w kuchni mogę przez okrągły rok, ale te piękne dni i związane z nimi tradycje są dla mnie święte. MAKOWIEC ZAWIJANY jest delikatny, mięciutki z wilgotną masą makową wypełnioną bakaliami 🙂 Oczywiście najlepszy jest z domową masą makową, ale w życiu różnie bywa, dlatego poniżej opisałam również jak przygotować do użycia masę makową z puszki 🙂 Upieczony i wystudzony makowiec, bez lukru można zamrozić. Zbiera laury od zawsze i gorąco go polecam.
Makowiec zawijany instructions
- Ciasto: Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny..
- Masa makowa; Mak zalać wrzątkiem (do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy..
- Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm..
- Masę makową też dzielimy na 3 części..
- Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach..
- Lukier: Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru..
- Wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania. Smacznego ;).
Makowiec, makownik, strucla makowa, rolada makowa. Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się ciasta. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam. dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki. i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Mak jednak jest już zmielony, więc unikamy najbardziej nieprzyjemnej.
Comments
Post a Comment