Recipe: Yummy Makowiec zawijany

Makowiec zawijany. Nie przepadam za makowcami bo te sklepowe zazwyczaj są suche (i mak i ciasto) natomiast makowiec z tego przepisu jest swietny! Przepyszna, aromatyczna masa makowa, miekkie ciasto drożdżowe. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.

Makowiec zawijany Makowiec zawijany z gotowej masy makowej z pewnością się uda, jeśli wybierzesz dobrej jakości masę makową z puszki. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasto. You can cook Makowiec zawijany using 22 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Makowiec zawijany

  1. Prepare of Ciasto;.
  2. Prepare 3 szklanki of mąki pszennej,.
  3. Prepare 180 ml of letniego mleka,.
  4. Prepare 150 g of masła,.
  5. Prepare 6 of żółtek,.
  6. You need 21 g of drożdży suchych,.
  7. It's 6 łyżek of cukru,.
  8. Prepare 1,5 łyżki of rumu.
  9. You need of Masa;.
  10. It's 500 g of maku,.
  11. You need 170 g of cukru,.
  12. You need 100 g of rodzynków,.
  13. You need 50 g of orzechów włoskich,.
  14. It's 3 łyżki of miodu,.
  15. It's 2 łyżeczki of aromatu migdałowego,.
  16. You need 1 łyżeczka of cynamonu,.
  17. Prepare 1 łyżka of masła,.
  18. It's of pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,.
  19. It's 6 of białek.
  20. Prepare of Lukier;.
  21. You need 1 szklanka of cukru pudru,.
  22. It's 3-4 łyżki of gorącej wody.

Makowiec, makownik, strucla makowa, rolada makowa. Wybaczcie, ale nie mogę o nim powiedzieć nic złego, bo odkąd spróbowałam go pierwszy raz - jeszcze jako małe dziecko - do chwil obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca, a miałam okazję ich trochę. makowiec zawijany. tradycyjny, polski, najlepszy! to makowiec, który jest co roku pieczony przez moją mamę. naprawdę jej popisowy numer! stary, polski, tradycyjny przepis - takie lubię najbardziej na święta. eksperymentować w kuchni mogę przez okrągły rok, ale te piękne dni i związane z nimi tradycje są dla mnie święte. MAKOWIEC ZAWIJANY jest delikatny, mięciutki z wilgotną masą makową wypełnioną bakaliami 🙂 Oczywiście najlepszy jest z domową masą makową, ale w życiu różnie bywa, dlatego poniżej opisałam również jak przygotować do użycia masę makową z puszki 🙂 Upieczony i wystudzony makowiec, bez lukru można zamrozić. Zbiera laury od zawsze i gorąco go polecam.

Makowiec zawijany instructions

  1. Ciasto: Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny..
  2. Masa makowa; Mak zalać wrzątkiem (do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy..
  3. Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm..
  4. Masę makową też dzielimy na 3 części..
  5. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach..
  6. Lukier: Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru..
  7. Wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania. Smacznego ;).

Makowiec, makownik, strucla makowa, rolada makowa. Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się ciasta. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam. dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki. i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Mak jednak jest już zmielony, więc unikamy najbardziej nieprzyjemnej.

Comments