Easiest Way to Make Perfect Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami

Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami. Nastepnie dwukrotnie odcedzamy i przepuszczamy przez. Makowiec nie musi być skomplikowanym ciastem, zawijanym w cieście drożdżowym. Nade wszystko kochamy go przecież za najeżoną bakaliami masę, a ciasta najczęściej nie mamy czasu przygotować lub brakuje najzwyczajniej chęci… Przy tym makowcu nie można się dużo napracować.

Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i. Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! 🙂 Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! 🙂 Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! You can cook Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami using 20 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami

  1. It's of Ciasto drożdżowe:.
  2. You need 1\2 kostki of drożdzy.
  3. You need 1 szklanka of ciepłego mleka.
  4. You need 2 łyżki of cukru.
  5. You need 1 łyżeczka of cukru z przwadziwa wanilią.
  6. Prepare 50 dag of mąki.
  7. Prepare szczypta of soli.
  8. Prepare 70 g of masła.
  9. It's 1 of jajko.
  10. You need puszka of gotowej masy makowej.
  11. Prepare 2 łyżki of drobno posiekanych orzechów.
  12. Prepare garść of rodzynek.
  13. You need of rum do zalania rodzynek.
  14. It's of Lukier:.
  15. It's 2 szkl of cukru pudru.
  16. You need 2 łyżki of soku z cytryny.
  17. Prepare 1 łyżeczka of ekstraktu z migdałów.
  18. You need of oraz na lukier.
  19. You need of wiórka kokosowe.
  20. You need of drobno posiekane orzechy.

Suchy mak zmielić w elektrycznym młynku do kawy. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Do maślanej masy dodać suchą kaszę manną, zmielony mak, utarte jabłko.

Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami instructions

  1. Drożdże pokruszyć, zalać 3 łyżkami ciepłego lecz nie gorącego mleka, dodać łyżeczkę cukru i odstawić aż rozczyn zacznie pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać cukry, sól oraz rozczyn. W garnuszku podgrzać resztę mleka i masło do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma nie być klejące.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 50- 60 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczka..
  2. Rodzynki zalać odrobiną wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować podsypując obficie mąką,- na prostokąt o grubości 1 cm i rozprowadzić masę makową wymieszaną z orzechami i rumowymi rodzynkami..
  3. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając wolne brzegi. Przełożyć na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić..
  4. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny ekstraktem i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Gotowym lukrem polać ciepłe strucle, wierzch posypać orzechami i wiórkami kokosowymi, smacznego!.
  5. Składniki na 2 sztuki makowców Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru..

Bez względu czy będą z orzechami laskowymi, włoskimi czy nerkowcami, zawsze smakują wyśmienicie. Ja lubię szczególnie ciasto orzechowe z dodatkiem żurawiny. Ciasta dużo wychodzi jeśli porządnie ubije się jaja, aż są naprawdę białe. Ciacho jest pyszne, chociaż w sumie nie lubię maku więc polegam na opiniach innych zjadaczy i tempie znikania z patery z ciastami :) Makowiec jest wilgotny dzięki jabłkom i baaardzo. Migdały, orzechy włoskie i orzechy laskowe posiekać, dodać do odsączonej masy.

Comments