Makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Makowiec - ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii.
Makowiec, especially this truly Polish version, isn't very sweet, so American palates may prefer it Like all traditional recipes, every family will put their own spin on Makowiec Polish Poppy Seed Roll. Karczma Makowiec Karczma w stylu góralskim. Z uwagi na to informujemy, że w najbliższych dniach Karczma Makowiec jest do Państwa dyspozycji dostępna tylko w zamówieniach z dowozem oraz z. You can cook Makowiec using 18 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Makowiec
- It's of Kruchy spód:.
- You need 300 g of mąki pszennej.
- Prepare 160 g of masła.
- It's 1 of jajko.
- It's 4 łyżki of cukru pudru.
- You need of Masa makowa:.
- Prepare 300 g of maku (namoczyć dzień wcześniej).
- It's 80 g of roztopionego masła.
- You need 1/2 szklanki of cukru.
- Prepare 3 łyżki of miodu.
- Prepare 150 g of bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa orzechy, rodzynki).
- It's 2 łyżki of mąki pszennej.
- It's 4 of jajka.
- It's 2-3 łyżki of kaszy manny.
- You need of Lukier:.
- You need 1 szklanka of cukru pudru.
- It's 3 łyżki of mleka.
- It's 1 łyżka of soku z cytryny.
Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. Przed przygotowaniem makowca japońskiego masę makową miesza się z smażonymi jabłkami. Najlepsze do tego są lekko kwaskowate odmiany tych owoców, np. szara reneta. Маковец
Makowiec step by step
- Składniki na ciasto umieszczam na blacie i siekam nożem a potem zagniatam. Dzielę na dwie części, jedną wałkuję, przenoszę do formy ok. 29x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia na dnie. Piekę ok. 15 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku..
- Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i mąkę. Namoczony mak odcedzam i mielę w maszynce 3 razy, dodaję bakalie, miód i mieszam z masą jajeczną. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą makową. Przekładam do formy z podpieczonym ciastem..
- Drugi kawałek ciasta wałkuję, kroję w paski lub rwę w kawałki i układam na maku. Czasem obsypuję ciasto kruszanką. Robię dziurki widelcem aby podczas pieczenia nie wybrzuszyło się. Piekę ok. 50-60 minut w 180*C z funkcją termoobiegu. Potem przygotowuję lukier, czyli mieszam cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, polewam, dekoruję np. makiem i odstawiam do zastygnięcia lukru..
Makowiec to jeden z najpopularniejszych wypieków przyrządzanych na święta Bożego Narodzenia. Najczęściej ma postać strucli makowej - drożdżowego makowca zawijanego. Specjalnie makowiec z samego maku zrobiłam w wersji bez mleka, bez masła, bez jajek i bez glutenu za to z rodzynkami i żurawiną. To ciasto odświętne ale i wspaniałe dla alergików! Watch short videos about #makowiec on TikTok.
Comments
Post a Comment