Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki. Makowiec - ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok.
Ciasto z makiem kojarzy się przede wszystkim ze świętami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by jego cudownym smakiem cieszyć się również podczas innych okazji. Szczególnie, że rodzajów ciast, w których mak gra główną rolę jest mnóstwo. Ciasto:Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem pudrem i solą, dodaję masło, ucieram między palcami do czasu otrzymania kruszonki. You can cook Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki using 19 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki
- It's of Ciasto:.
- It's 1 kg. of mąki.
- It's 50 g. of drożdży.
- It's 3 of jajka.
- You need 3 of żółtka (białka zostawić do masy makowej).
- You need 1 szklanka of cukru.
- Prepare 1/2 szklanki of kwaśnej śmietany.
- You need 3/4 szklanki of mleka.
- Prepare 1 kostka of margaryny.
- Prepare of Masa makowa:.
- Prepare 400 g. of maku.
- You need 50 g. of masła.
- It's 100 g. of mieszanki bakaliowej.
- It's 2 łyżki of rodzynek.
- You need 2 łyżki of skórki pomarańczowej kandyzowanej.
- It's 5 łyżek of płatków migdałów.
- Prepare 4 łyżki of miodu.
- It's 4 łyżki of cukru.
- Prepare 1 łyżeczka of naturalnego ekstraktu migdałowego.
Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości masy makowej.
Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki instructions
- Mak zalać wrzątkiem. Odstawić na 3-4 godziny, pod przykryciem. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć. Mak przełożyć do miski, dodać roztopione i przestudzone masło, oraz resztę składników. Mieszankę bakaliową, posiekać nożem przed dodaniem do maku. Wszystko wymieszać..
- Ciasto. Drożdże wkruszyć do śmietany. Wymieszać. Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże że śmietaną, ubite jajka z cukrem i mleko. Wymieszać. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę. Wyrobić mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja przeważnie robię wieczorem i zostawiam w lodówce na noc..
- Po wyjęciu z lodówki, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na trzy lub cztery części. Ja zrobiłam trzy długie makowce :) Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć cześć maku, zostawiając wolne brzegi. Następnie zawinąć w roladę..
- Każdą roladę, zawinąć zawinąć dwa razy w papier do pieczenia. Ułożyć obok siebie na blaszce od piekarnika, zostawiając niewielkie odstępy..
- Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wystudzeniu polukrować. Dwie rolady zrobiłam ze zwykłym lukrem, a trzecią z lukrem kakaowym.#2019 #MojeDrzewo.
Ciasto na makowiec tradycyjnie powinno być drożdżowe lub krucho-drożdżowe. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu. W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem. Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie maślanym ciastem i makiem. Pozostałe dwa kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki.
Comments
Post a Comment