Recipe: Tasty Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki

Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki. Makowiec - ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok.

Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki Ciasto z makiem kojarzy się przede wszystkim ze świętami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by jego cudownym smakiem cieszyć się również podczas innych okazji. Szczególnie, że rodzajów ciast, w których mak gra główną rolę jest mnóstwo. Ciasto:Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem pudrem i solą, dodaję masło, ucieram między palcami do czasu otrzymania kruszonki. You can cook Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki using 19 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki

  1. It's of Ciasto:.
  2. You need 1 kg. of mąki.
  3. You need 50 g. of drożdży.
  4. You need 3 of jajka.
  5. Prepare 3 of żółtka (białka zostawić do masy makowej).
  6. You need 1 szklanka of cukru.
  7. You need 1/2 szklanki of kwaśnej śmietany.
  8. You need 3/4 szklanki of mleka.
  9. It's 1 kostka of margaryny.
  10. You need of Masa makowa:.
  11. You need 400 g. of maku.
  12. You need 50 g. of masła.
  13. You need 100 g. of mieszanki bakaliowej.
  14. Prepare 2 łyżki of rodzynek.
  15. Prepare 2 łyżki of skórki pomarańczowej kandyzowanej.
  16. It's 5 łyżek of płatków migdałów.
  17. It's 4 łyżki of miodu.
  18. It's 4 łyżki of cukru.
  19. You need 1 łyżeczka of naturalnego ekstraktu migdałowego.

Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości masy makowej.

Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki instructions

  1. Mak zalać wrzątkiem. Odstawić na 3-4 godziny, pod przykryciem. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć. Mak przełożyć do miski, dodać roztopione i przestudzone masło, oraz resztę składników. Mieszankę bakaliową, posiekać nożem przed dodaniem do maku. Wszystko wymieszać..
  2. Ciasto. Drożdże wkruszyć do śmietany. Wymieszać. Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże że śmietaną, ubite jajka z cukrem i mleko. Wymieszać. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę. Wyrobić mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja przeważnie robię wieczorem i zostawiam w lodówce na noc..
  3. Po wyjęciu z lodówki, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na trzy lub cztery części. Ja zrobiłam trzy długie makowce :) Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć cześć maku, zostawiając wolne brzegi. Następnie zawinąć w roladę..
  4. Każdą roladę, zawinąć zawinąć dwa razy w papier do pieczenia. Ułożyć obok siebie na blaszce od piekarnika, zostawiając niewielkie odstępy..
  5. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wystudzeniu polukrować. Dwie rolady zrobiłam ze zwykłym lukrem, a trzecią z lukrem kakaowym.#2019 #MojeDrzewo.

Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie maślanym ciastem i makiem. Pozostałe dwa kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i również wstawić do lodówki. Ciasto na makowiec tradycyjnie powinno być drożdżowe lub krucho-drożdżowe. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu. W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem.

Comments