Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami. Nastepnie dwukrotnie odcedzamy i przepuszczamy przez. Makowiec nie musi być skomplikowanym ciastem, zawijanym w cieście drożdżowym. Nade wszystko kochamy go przecież za najeżoną bakaliami masę, a ciasta najczęściej nie mamy czasu przygotować lub brakuje najzwyczajniej chęci… Przy tym makowcu nie można się dużo napracować.
Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i. Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! 🙂 Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! 🙂 Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! You can have Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami using 20 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami
- You need of Ciasto drożdżowe:.
- Prepare 1\2 kostki of drożdzy.
- Prepare 1 szklanka of ciepłego mleka.
- Prepare 2 łyżki of cukru.
- Prepare 1 łyżeczka of cukru z przwadziwa wanilią.
- It's 50 dag of mąki.
- You need szczypta of soli.
- It's 70 g of masła.
- It's 1 of jajko.
- Prepare puszka of gotowej masy makowej.
- Prepare 2 łyżki of drobno posiekanych orzechów.
- Prepare garść of rodzynek.
- You need of rum do zalania rodzynek.
- You need of Lukier:.
- You need 2 szkl of cukru pudru.
- Prepare 2 łyżki of soku z cytryny.
- Prepare 1 łyżeczka of ekstraktu z migdałów.
- You need of oraz na lukier.
- You need of wiórka kokosowe.
- Prepare of drobno posiekane orzechy.
Suchy mak zmielić w elektrycznym młynku do kawy. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Do maślanej masy dodać suchą kaszę manną, zmielony mak, utarte jabłko.
Makowiec drożdżowy z orzechami i bakaliami instructions
- Drożdże pokruszyć, zalać 3 łyżkami ciepłego lecz nie gorącego mleka, dodać łyżeczkę cukru i odstawić aż rozczyn zacznie pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać cukry, sól oraz rozczyn. W garnuszku podgrzać resztę mleka i masło do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma nie być klejące.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 50- 60 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczka..
- Rodzynki zalać odrobiną wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować podsypując obficie mąką,- na prostokąt o grubości 1 cm i rozprowadzić masę makową wymieszaną z orzechami i rumowymi rodzynkami..
- Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając wolne brzegi. Przełożyć na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić..
- Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny ekstraktem i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Gotowym lukrem polać ciepłe strucle, wierzch posypać orzechami i wiórkami kokosowymi, smacznego!.
- Składniki na 2 sztuki makowców Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru..
Bez względu czy będą z orzechami laskowymi, włoskimi czy nerkowcami, zawsze smakują wyśmienicie. Ja lubię szczególnie ciasto orzechowe z dodatkiem żurawiny. Ciasta dużo wychodzi jeśli porządnie ubije się jaja, aż są naprawdę białe. Ciacho jest pyszne, chociaż w sumie nie lubię maku więc polegam na opiniach innych zjadaczy i tempie znikania z patery z ciastami :) Makowiec jest wilgotny dzięki jabłkom i baaardzo. Migdały, orzechy włoskie i orzechy laskowe posiekać, dodać do odsączonej masy.
Comments
Post a Comment