Makowiec z jabłkami. Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.
Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy. Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). To praktycznie sama masa makowa, choć można go też upiec na cienkim kruchym spodzie… Polecam! You can cook Makowiec z jabłkami using 7 ingredients and 1 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Makowiec z jabłkami
- Prepare 6 of jajek.
- You need 15 dkg of masła.
- It's 45 dkg of jabłek.
- Prepare 5 łyżek of grysiku.
- You need 1 łyżeczka of proszku do pieczenia.
- Prepare 20 dkg of maku.
- You need 20 dkg of cukru.
Składniki: Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka. Makowiec z jabłkami to świetny deser nie tylko do kawy z koleżanką, ale też na świąteczny stół. Makowiec japoński jest ciastem bez spodu.
Makowiec z jabłkami step by step
- Mak ugotować i zmielić. Masło utrzeć z cukrem, do tego dodawać mak i jabłka. Następnie grysik i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać Pianę. Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Polać polewą..
Seria ŚWIĘTA Z JOLĄ jest odpowiedzią na ogromną ilość pytań o przepisy świąteczne i wigilijne :) W siódmym odcinku przygotowuję pyszny makowiec japoński (taki z jabłkami. Przepyszny makowiec to obowiązkowy punkt świątecznego menu. U mnie na świątecznym stole będzie gościł oprócz innych ciast, przepyszny makowiec z jabłkami wypiek który potrafi zrobić. Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa Zobacz więcej / Przepisy / Makowiec z jabłkami.
Comments
Post a Comment