Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki. Makowiec - ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok.
Wyjąć ciasto z lodówki i od razu, nie czekając aż ciasto się ociepli, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powygniatać pozbywając się pęcherzy powietrza. Przepyszne, puszyste, drożdżowe ciasto, które pokochacie. You can have Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki using 19 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki
- You need of Ciasto:.
- It's 1 kg. of mąki.
- It's 50 g. of drożdży.
- You need 3 of jajka.
- You need 3 of żółtka (białka zostawić do masy makowej).
- Prepare 1 szklanka of cukru.
- Prepare 1/2 szklanki of kwaśnej śmietany.
- You need 3/4 szklanki of mleka.
- You need 1 kostka of margaryny.
- It's of Masa makowa:.
- Prepare 400 g. of maku.
- It's 50 g. of masła.
- It's 100 g. of mieszanki bakaliowej.
- You need 2 łyżki of rodzynek.
- Prepare 2 łyżki of skórki pomarańczowej kandyzowanej.
- It's 5 łyżek of płatków migdałów.
- Prepare 4 łyżki of miodu.
- You need 4 łyżki of cukru.
- You need 1 łyżeczka of naturalnego ekstraktu migdałowego.
Można z niego robić zarówno strucle jak i słodkie bułeczki. Jak widzicie na zdjęciu, wieniec nie jest napakowany orzechami jak tradycyjny makowiec. Chcę przygotowac ciasto wieczorem, (wstawic do lodówki na I. wyrastanie? ) Ciasto:Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem pudrem i solą, dodaję masło, ucieram między palcami do czasu otrzymania kruszonki. Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia.
Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki instructions
- Mak zalać wrzątkiem. Odstawić na 3-4 godziny, pod przykryciem. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć. Mak przełożyć do miski, dodać roztopione i przestudzone masło, oraz resztę składników. Mieszankę bakaliową, posiekać nożem przed dodaniem do maku. Wszystko wymieszać..
- Ciasto. Drożdże wkruszyć do śmietany. Wymieszać. Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże że śmietaną, ubite jajka z cukrem i mleko. Wymieszać. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę. Wyrobić mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja przeważnie robię wieczorem i zostawiam w lodówce na noc..
- Po wyjęciu z lodówki, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na trzy lub cztery części. Ja zrobiłam trzy długie makowce :) Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć cześć maku, zostawiając wolne brzegi. Następnie zawinąć w roladę..
- Każdą roladę, zawinąć zawinąć dwa razy w papier do pieczenia. Ułożyć obok siebie na blaszce od piekarnika, zostawiając niewielkie odstępy..
- Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wystudzeniu polukrować. Dwie rolady zrobiłam ze zwykłym lukrem, a trzecią z lukrem kakaowym.#2019 #MojeDrzewo.
Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości masy makowej. A do tego jest to pyszny placek drożdżowy ze śliwkami i wspaniałą kruszonką. To jedno z lepszych ciast na powitanie sezonu na śliwki.
Comments
Post a Comment